Peter Lynge Kristensen
Murer, maler
Tlf. 7224 6163
plk(at)eucnord.dk
Til virksomheden
Efteruddannelse
Vil du vide mere om efteruddannelse til dig selv, kolleger eller virksomhed, så klik her.
Ansæt en elev!
Ansæt en elev – det betaler sig altid i sidste ende. Din virksomhed tager et ansvar for at uddanne et andet menneske, og du får en ny og engageret medarbejder, der kan være med til at indfri dine ambitioner for din virksomhed.
Hvis du gerne vil have en elev i din virksomhed, så er der nogle ting, der skal på plads først. Din virksomhed skal først og fremmest godkendes som praktiksted til den uddannelse du har i tankerne. Det gør du ved at udfylde et godkendelsesskema og indsende det til det faglige udvalg, der administrerer uddannelsen. Kontakt EUC Nord, så kan de hjælpe dig videre med dette.
Dernæst skal du gøre dig klart, hvad det vil sige at have en elev. Elever skal arbejde og samtidigt lære noget, og det kræver planlægning. Du skal også udpege en som har ansvaret for elevens uddannelse i virksomheden, og skal stå for elevens daglige oplæring og vejlede eleven gennem oplæringen. Ved nogle uddannelser skal vedkommende være faglært eller have erfaring med arbejdet.
Elever fra EUC Nord – hvad kan de?
Elever er lige så forskellige som alle andre medarbejdere. Nogen er gode til et og andre til noget andet. Næsten alle elever starter i en virksomhed efter deres grundforløb. Du kan derfor forvente, at de er blevet introduceret til deres fag, og sikkert også har løst mindre opgaver på grundforløbet som du kan bygge videre på.
Ansættelse og uddannelsesaftale
Når du ansætter en lærling, så indgår I en uddannelsesaftale, som forpligter virksomheden til at stå for den praktiske del af lærlingens uddannelse, og lærlingen forpligter sig til at løse de opgaver virksomheden kræver. Desuden sikres eleven også en overenskomstmæssig løn og ret til ferie, pension osv. De første tre måneder en prøvetid, hvor virksomhed eller elev kan ophæve aftalen.
Der findes forskellige former for uddannelsesaftaler. Her er de mest almindelige:
- Almindelig uddannelsesaftale. Virksomheden skal være godkendt til hele elevens uddannelsesforløb og samarbejder med EUC Nord om alle praktik- og skoleforløb i hele uddannelsen. Virksomheden har det økonomiske, juridiske og uddannelsesmæssige ansvar i hele aftalens forløb. Uddannelsesaftalen indgås umiddelbart efter gennemført grundforløb.
- Kort uddannelsesaftale skal omfatte mindst en praktikperiode og det efterfølgende skoleophold eller omvendt. Der er mulighed for at ansætte eleven i f.eks. 10 måneder, hvor otte måneder er i virksomheden og to måneder på skoleophold.
- Kombinationsaftale er en aftale, hvor eleven deler sin praktiktid blandt flere virksomheder.
- Ny mesterlære er en uddannelsesaftale, hvor eleven tager grundforløbet på op til et år i virksomhed i samarbejde med skolen. I løbet af dette år skal eleven lære det samme som på grundforløbet på skolen. Resten af læretiden forløber som en almindelig uddannelsesaftale.
- Praktikadgangsvejen begynder i virksomheden med 3-6 måneders praktik i virksomheden og efterfulgt af grundforløbet. Prøvetiden er også her 3 måneder og begynder, når kontakten underskrives. Forskellen mellem elevløn og refusion under skoleopholdet er ca. 250 kr. om ugen.
Udover disse aftaleformer findes der en række mere specialiserede, som i nogle tilfælde passer til virksomhed eller elev. Læs mere her eller kontakt en af vores konsulenter for yderligere information og rådgivning om uddannelsesaftaler.
Hvad koster en elev?
En elev skal have den løn, der er fastsat i overenskomsten på området. Når eleven/lærlingen er på skole, kan du få refunderet en stor del af lønudgifterne. Det sker gennem AUB – Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag. Hvis eleven er over 25 år vil der evt. være mulighed for voksenlærlingetilskud fra dit lokale jobcenter.
Det er muligt at få udbetalt en praktikbonus på op til 15.000 kr. pr. helårselev, hvis din virksomhed indgår ekstra praktikpladsaftaler.
Kontakt
Du kan ringe eller maile til vores praktikpladskonsulenter, og så kan de rådgive dig vedrørende det at have elever i virksomheden. Nedenfor kan du se vores konsulente og hvilket område/branche de dækker.
-
-
Kjeld Pedersen
Tømrer, snedker
Tlf. 7224 6161
kjp(at)eucnord.dk -
Alice Kortegaard
EUD og EUX Business
Tlf. 7224 6696
alk(at)eucnord.dk -
Lasse Schou
Skibsmontører og smede
Tlf. 7224 6305
lgs(at)eucnord.dk -
Niels Christian Lyndorff-Hansen
Kok, ernæringsassistent, serviceassistent, tjener, gourmetslagter, bager,
Tlf. 7224 6729
ncl(at)eucnord.dk -
-
Maria Westergaard
Personvognsmekaniker
Tlf. 7224 6579
maw(at)eucnord.dk